Decizie fără precedent: nu ai nevoie de permis pentru a conduce un tractor pe drumurile publice!

Decizie fără precedent: nu ai nevoie de permis pentru a conduce un tractor pe drumurile publice!

Cine conduce un tractor pe drumurile publice, fără permis, nu încalcă legea. A decis Înalta Curte de Casație și Justiție, precizând că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria autovehicul și deci, nu necesită permis de conducere.

 

Prin decizia Instanței, a conduce un tractor neînregistrat și fără permis pe drumurile publice nu constituie infracțiune, în ciuda faptului că Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal precizează că "punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă", în timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipulează: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani".

 

Astfel, în decizia Completului din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, se arată: "În interpretarea noţiunii de «autovehicul», prevăzută de art. 334 alin. 1 din Codul penal şi art. 335 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 şi pct. 30  din O.U.G. nr. 195/2002, modificată şi completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”.

 

Decizia este definitivă și obligatorie. Ea se va comunica celor două Camere ale Parlamentului și Guvernului. Prin urmare, astfel de imagini vor deveni uzuale pe străzile din România: 

Comentarii (0)
Lasă-ne și tu un comentariu