Dacă îți expiră RCA-ul și nu îl reînnoiești, va trebui să predai plăcuțele de înmatriculare. Vezi ce alte modificări aduce noua reglementare RCA

Dacă îți expiră RCA-ul și nu îl reînnoiești, va trebui să predai plăcuțele de înmatriculare. Vezi ce alte modificări aduce noua reglementare RCA

Noua reglementare RCA, intrată în vigoare pe 12 iulie 2017, este aspră cu șoferii care nu folosesc mașina, dar constrânge și asiguratorii la despăgubiri mai rapide.

 

Noua reglementare RCA aduce modificări importante și controversate. Potrivit acesteia, șoferii care nu au un RCA valabil, chiar dacă nu folosesc mașina decât o dată la perioade îndelungate, sunt obligate să predea la poliție numerele de înmatriculare. Astfel, se previne circulația fără asigurarea valabilă. Cu această reglementare, sunt afectați șoferii care lipsesc din țară, dar și motocicliștii care oricum nu pot circula iarna.

 

Amenzile pentru cei care nu respectă decizia sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

 

“Statul transferă cetăţenului o responsabilitate pentru a acoperi incapacitatea sa administrativă de a urmări vehiculele care circulă fără asigurare, deoarece prin intermediul unor camere şi a unei baze de date se pot depista maşinile fără RCA”, comentează specialiștii din domeniu.

 

Nici asiguratorii nu au fost menajați de decizii controversate: sunt obligați să informeze și să oferteze șoferii cu 30 de zile înainte să le expire polița. Totodată, aceștia sunt obligați să despăgubească în maxim 10 zile de la soluționare, sau plătesc penalități de 0,2%/ziua întârziată.

 

„Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entităţii de soluţionare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească”, potrivit legii.

 

Comentarii (0)
Lasă-ne și tu un comentariu