Ești angajat? O să îți plătești singur impozitul! Ești angajator? Ce obligație vei avea, de la anul

Ești angajat? O să îți plătești singur impozitul! Ești angajator? Ce obligație vei avea, de la anul

Ești angajat? O să îți plătești singur impozitul, căci angajatorii nu îți vor mai reține lunar, din salariu, începând cu 2018. Exceptând contribuțiile sociale, impozitul pe venit va trebui plătit de fiecare român în parte, în conformitate cu declarațiile de venit global pe gospodărie, spre deosebire de prezent când angajatorii trebuie să calculeze și să rețină salariaților contribuțiile pentru pensii, sănătate și șomaj, cât și pentru venit (16%).

 

Potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, veniturile din salariile angajaților, cele din activități independente dar și veniturile din investiții sau jocuri de noroc, vor fi impozitate anual, prin globalizare, la nivel de gospodărie.

 

Impozitul pe venit va rămâne în sarcina angajatului, căruia angajatorul va trebui să îi elibereze, până la finele lunii februarie 2019, un document din care să rezulte situația veniturilor realizate în cursul anului precedent. Totodată, și plătitorii de venituri pentru activități independente vor înceta să mai rețină la sursă impozitul, această categorie calificându-se pentru impozitatea globală pe gospodărie.

 

"Pe langa cota unică de impozitare, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei", a mai anunțat Viorel Ștefan, Ministrul Finanțelor, care spune că unele cheltuieli gospodărești se vor deduce. Nu a precizat însă care.

 

Dacă toate acestea se vor concretiza, Statul nu va mai încasa aproximativ 20 de miliarde de lei lunar, bani proveniți din impozitări, ci echivalentul anual, însă abia în 2019.

Comentarii (0)
Lasă-ne și tu un comentariu