În 2018 vom plăti impozit pe gospodărie. Dispare cota unică

În 2018 vom plăti impozit pe gospodărie. Dispare cota unică

În 2018 vom plăti impozit pe gospodărie, au anunțat reprezentanții ministerului Finanțelor Publice care au demarat discuțiile cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu privire la eliminarea cotei unice și a introducerii unei impozitări “pe model american”.

 

Înainte de a pune bazele noului mecanism de impozitare trebuie însă creat, în Codul Fiscal, conceptul de gospodărie și cel de familie.

 

"În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie", au declarat pentru presă participanții la discuția privind noul sistem de impozitare.

 

Totodată, se va vrea un impozit diferențiat pentru venitul global, de 0% sau de 10%. De la 1 ianuarie se va renunța la cota unică, iar veniturile de sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate.

 

Cum vedeți propunerea legislativă?

Comentarii (0)
Lasă-ne și tu un comentariu